20190601

, , , , , , , , , , , ,

XIV. nyári olimpiai játékok (1948)

Az 1948. évi nyári olimpiai játékokon a vízilabdatornát július 29. és augusztus 7. között rendezték. Olaszország első alkalommal nyert olimpiát, a magyar válogatott ezüstérmes lett.

A második világháború miatt tizenkét éves szünet volt a négyévenként megrendezett olimpiák sorában. Az elmaradt 1940-es és 1944-es nyári olimpia csak sorszámot kapott. Az 1940-es, XII. nyári olimpia rendezésére eredetileg – London, majd Tokió lemondása után – Helsinki kapott jogot, a háború kitörése azonban megakadályozta a játékok megrendezését. Szintén elmaradt a XIII. nyári olimpia, melynek rendezésére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nyolc város[1] közül – szavazással – Londont választotta ki. A második világháború utáni első olimpia rendezésére hat város[2] pályázott, de a NOB a rendezési jogot szavazás nélkül Londonnak ítélte.
A háborúban vesztes Németország nem kapott meghívót, Japán nem fogadta el, a szovjetek pedig még kitartottak elszigeteltségük mellett.
A versenyeken ötvenkilenc nemzet négyezer-száznégy sportolója vett részt.

A képen a Magyar ezüstérmes válogatott: 
Brandi Jenő, Csuvik Oszkár, Fábián Dezső, Gyarmati Dezső, Győrfi Endre, Holop Miklós, Jeney László, Lemhényi Dezső, Pók Pál, Szittya Károly, Szívós István

Fotó: Keystone / Hulton Archívum / Getty Images


Share:

0 megjegyzés: