20181212

, , ,

Cigányzenészek (1946)


„Csak akkor tudtam örülni a szereppel, ha magamnak is öröme telt abban, aminek a szerepben örülni kell. Az egyszerű és spontán megnyilatkozásokat szeretem. Akik nem ismertek, sokáig azt hitték, hogy afféle monoklis bonviván vagyok. Nem igaz. Csak azt is eljátszottam, ha kellett.”
(Jávor Pál) 

Számos színészhez hasonlóan Jávor Pál karrierjét is kettétörte a második világháború, felesége, Landesmann Olga zsidó származása következtében ugyanis – főleg 1944-től – számos meghurcoltatás érte: a társaiért bátran kiálló művész előbb a Gestapo őrizetébe, majd Sopronkőhidára került, később pedig a német koncentrációs táborok poklát is megjárta. A nehéz hónapok ellenére Jávor Pál 1945-ös hazatérése után Petruchióként ismét elbűvölte a közönséget, a változó politikai légkörben azonban mindinkább elfogyott körülötte a levegő, így elhatározta, hogy Amerikában próbál szerencsét.

Jávor 1946-ban utazott a tengerentúlra, ahol többek között Hollywoodban is szerencsét próbált – egy ideig például ő volt A nagy Caruso című film főszerepének várományosa –, nyelvtudásának hiánya miatt azonban csak az emigráns magyarok között arathatott igazi sikert. A színész turnéi mellett a legnyomorúságosabb állásokat is elvállalta megélhetése érdekében, így 11 év után, a Kádár-rezsim engedélyével hazatért Budapestre.

Jávor ekkor már komoly gyomorbántalmakkal küszködött, így a köré épített kultusznak köszönhetően hiába fogadta őt vissza régi közönsége, egészségi állapota miatt már soha nem nyerte vissza egykori csillogását. A színészlegenda 1959 során kórházba került, ahol augusztusban még egyszer, utoljára együtt mulatott a hozzá érkező muzsikus cigányokkal, napokkal később azonban kómába esett, majd 1959. augusztus 14-én elhunyt. Jávor Pál személyében a 20. század egyik legtehetségesebb magyar színésze távozott a földi világból, akit a közönség jobbára eleganciája, mulatozásai és romantikus szerepei révén őrzött meg emlékeiben, a filmvásznak amorózója azonban ennél jóval nagyobb talentumot birtokolt.

A képen: Cigányzenészek zenélnek Jávor Pál színművésznek és feleségének, Landesmann Olgának egy díszvacsorán a háború utáni Budapesten, a negyvenes évek derekán.

Fotó: MTI/MAFIRT: Bass TiborKép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon
Share:

0 megjegyzés: