20181027

, ,

Lantos Piroska (1975)


Lantos Piroska 18 évesen, érettségi után költözött Budapestre. Már kamaszként hetente szerepelt divatbemutatókon, tudatosan kezdte használni a szépségét. 180 centiméteres magasságával egyenesen kitűnt a többi lány közül. Kislánykorában kosárlabdázott. Egy zalaegerszegi tervező meghívta bakfismanökennek. Egy filmforgatáson, Ez a divat címmel készült a film, itt kérdezte meg Tőle Módos Gábor, volna-e kedve fotózni. Ettől kezdve sikeres lett fotómodellként, manökenként egyaránt.

Fotósai voltak: az Ez a Divat című újság szerkesztőségénél Rózsavölgyi Gyöngyi, Módos Gábor, Lengyel Miklós, Fábri Péter. Számos fotós kereste őt még, például Tulok András. Az Új Tükör című lapban a „Magyar Nemzeti Kincs”-ként emlegették. 22 évesen már a keleti blokk topmodellje volt. A nyugat is szemet vetett rá, de Lantos Piroska is mindenképpen ki akart törni. Bár akkoriban még útlevelet is nehezen kaptak az emberek, Lantos Piroskának mint magyar szupermodellnek mégis sikerült. Párizsban is örömmel fogadták, címlapokon tűnt fel és a Chanel-divatháznál is modellkedett. Az USA-ban Carolina Herrera, Ungaro és Guy Laroche is foglalkoztatta, itt is szerepelt címlapokon.

A MODEFEST nemzetközi divatfesztivál (Hvar) 1976-os rendezvényén második helyezettként szerezte meg a Miss manöken címet. Az egy hétig tartó divatbemutatón 24 ország vett részt. Hazánkat a Magyar Divat Intézet és az OKISZ Labor képviselte, 50 modellel. Nemcsak magyar ruhákat mutattak be a manökenek itt, erős mezőnyben (77 manöken volt), hanem egymás után kérték fel őket a külföldi cégek a ruháik bemutatására. Az OKISZ Labor kékfestő ruhái után például Nina Ricci- és svéd ruhákat mutattak be a magyar manökenek. Csató Mari, Szentpéteri Györgyi és Schmidt Bea képviselték még Magyarországot.

1985. január 3-án, a New York-i Tudor City Plazában, Senty apartmanjában találtak rá barátnője, Gramiss Ágnes és Szenti György holttestével együtt.A bűnügy központjában Lantos Piroska állt. Az ügyet lezárták, de máig találgatják, mi történhetett valójában. Ungvári Tamás író a Magyar PEN Club főtitkára 1985-ben könyvet is írt róla Rekviem egy manekenért címmel.

A képen: Lantos Piroska népi hímzéssel díszített estélyi ruhát mutatott be a Lánchídon 1975 augusztusában.

Fotó: MTI/Bara IstvánKép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon
Share:

0 megjegyzés: