20180108

, , , ,

Donászi és Bene (1994)

Az utóbbi évek legbrutálisabb rablótámadásait a Donászi-Bene páros követte el. Donászi Aladár és Bene László 1989 és 1993 között legalább egy tucatnyi támadást követett el, négy rendbeli gyilkosságot, több gyilkkossági kísérletet sikerült rájuk bizonyítani. A Legfelsőbb Bíróság 1996-os ítélete életfogytiglani büntetést szabott ki a két bűnözőre.
Donászi 1991 nyarán egy győri pénzszállítóautót támadott meg egyedül. A jármű kísérői közül egy rendőr-főtörzsőrmestert agyonlőtt, társát pedig súlyosan megsebesítette. 870 ezer forintot zsákmányolt.
1992-ben Donászi és Bene együtt próbálta kirabolni a budai Skála áruház pénzszállító autóját. Donászi hasbalőtte a kocsikísérőt, egy 21 éves egyetemi hallgatót, aki belehalt sérüléseibe. Két másik embert megsebesítettek. Végül egy fillért sem tudtak zsákmányolni, az autóban ugyanis csak üres pénzeszsákok voltak.

1992 novemberében a rablópáros lőgyakorlatot tartott a Sárszentmihály melletti erdőben (Székesfehérvártól néhány kilométernyire), amikor két vadász felfigyelt rájuk. Donásziék mind a két vadászt (Izsó Lászlót és ifjabb Tóth Tamást) meggyilkolták.

A páros még számos fegyveres rablást követett el, többniyre pénzszállító járművek ellen. Számlájára írható az újpesti Alfa áruház pénzszállítója elleni támadás és a soroksári posta kirablása is. Donászi Aladár - aki vallomása szerint tudatosan képezte át magát katonatisztből hivatásos bűnözővé - 2001 augusztusában öngyilkosságot követett el a sporonkőhidai börtönben.(idézet)

Egyetlen szó nélkül, ráadásul egy tök üres pénzeszsákért lőttek fejbe egy közgázos egyetemistát a ma csak skálás gyilkosoknak nevezett férfiak éppen huszonöt évvel ezelőtt, majd ugyanabban az évben csak azért végeztek ki két vadászt, mert ők észrevették, ahogy a két bűnöző lőgyakorlatot tart Fehérvár mellett a Sárszentmihály közelében lévő erdőben.
„Istenien vagyok” – válaszolta mosoly nélkül még 2012-ben a szikár férfi a Fókusz riporterének, arra a kérdésre, hogyan érzi magát. Bene László, az egyik skálás gyilkos akkor már közel húsz éve ült a szegedi Csillag börtönben gyilkosság, rablás és egy csomó más bűncselekmény miatt. Ebből tíz évet teljesen egyedül, rácsok mögött töltött egy olyan magánzárkában, aminek a falán csupán egyetlen kép, az ismert bűnöző betyár, Rózsa Sándor bekeretezett portréja volt a díszítés.(idézet)

A képen: Bűnügyi helyszínelés Donászi Aladárral - 1994. június 28. 

Fotó: Urbán TamásKép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon
Share:

0 megjegyzés: