20150823

, ,

Az oroszlán ugrani készül (1969)

Az oroszlán ugrani készül című 1968-ban készült, 1969-ben bemutatott színes, szélesvásznú magyar akció-vígjáték, Révész György filmrendező munkája. A mozgalmas történetben egy náci háborús bűnös által kifejlesztett és elrejtett világpusztító biológiai fegyver megszerzéséért küzdenek egymással a „Rosszak” (egy nácikból álló bűnöző csoport) és a „Jók” (a jugoszláv rendőrség ügynökei, élén a kemény öklű, de férfiasan vonzó magyar szuperügynök, Menő Fej, akit az ekkor 26 éves Bujtor István alakít). A filmben teljes létszámban megjelenik az Illés-zenekar[2] A film főcímzenéje Illés Lajos és Bródy János szerzeménye, a Miért hagytuk, hogy így legyen? c. dal, amely gyorsan klasszikus slágerré vált. Felhasználták még Richard Wagner zenéjét is. A főbb szerepeket közkedvelt magyar színészek játszották (Ajtay Andor, Madaras József, Psota Irén, Szendrő József, Farkas Antal), mellettük más korabeli hírességek is megjelennek (Medveczky Ilona táncosnő, Koós János táncdalénekes, Papp László ökölvívó olimpiai bajnok).

A filmet a horvátországi Dubrovnikban és a hercegovinai Mostarban (az akkori Jugoszláviában) forgatták, látványos tengerparti autós üldözéssel, a szigetek közötti hajókázással és a történelmi óvárost bemutató (helikopteres) légi felvételekkel. Egyes jeleneteket (hajóbelső, föld alatti labor) a rendező monokróm technikával hangsúlyozott ki.

A James Bond filmek akciós- és vígjátéki elemeit is alkalmazó film Magyarországon nagy sikert aratott (Az 1960-as–1970-es években a szocialista Magyar Népköztársaságban a James Bond-filmeket politikai okokból még nem mutatták be. A film DVD-változatát 39 évvel az ősbemutató után, 2008-ban adták ki, az eredetivel azonos címmel. Retro filmként is megőrizte népszerűségét annak ellenére, hogy jeleneteinek technikája, tempója, a filmes gegek kivitele (a mai filmek csúcstechnikával kivitelezett, bombasztikus speciális effektjeihez mérten) ma már elavultnak tűnhet.

A képen: Ajtay Andor és Psota IrénKép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon
Share:

0 megjegyzés: