Searching...

Újratemetés (1989)

Belpolitika ­-Nagy Imre és mártírtársai újratemetése
Budapest, 1989.június 16. 

1989. június 16.: több százezer ember volt kíváncsi, hogy ravatalozzák fel és temetik újra Budapesten Nagy Imrét és társait. A szertartás, amit Kádár is megélt, a rendszerváltás egyik legemlékezetesebb eseménye volt, a szocialista korszak végének jelképe. De még ennél is jelképszerűbb, hogy a kivégzettek ítéletét Kádár János halálának napján helyezték hatályon kívül „bűncselekmény hiányában”, a Hősök terén pedig egy fiatal politikus, Orbán Viktor karrierje látványosan elstartolt. A 25. évfordulóra az Orbán-kormány 300 milliós szuperkoncerttel készül a Hősök terén, mely azóta a békemenetek sűrűn látogatott helye is.(idézet)

Több tízezer ember vett részt az 1956-­os forradalom után kivégzett Nagy Imre volt miniszterelnök és négy mártírtársa: Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál és Szilágyi József újratemetésén. A Hősök terén felállított ravatalnál az ország népe vett végső búcsút kivégzésük 31. évfordulóján a mártíroktól. Az elhunytakat a megemlékezés után a Rákoskeresztúri
Új Köztemető 301-­es parcellájában helyezték örök nyugalomra.A temetési menet a Hősök teréről a temetőbe indul.
Fotó: Kleb Attila / MTI


A képen: Nagy Imre hozzátartozói a koporsónál, jobbra elöl Nagy Erzsébet a mártír miniszterelnök lánya.
Fotó:MTI


Kíváncsiskodók az Új Köztemető kerítésénél, amikor elkezdték a Nagy Imre-per áldozatainak exhumálását a 301-es parcellában.
Fotó: Kisbenedek Attila / MTI

Kép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!