20150731

,

Kiss Manyi (1947)

Kiss Manyi az 1940-es években már a budapesti közönség kedvence, könnyen bérbe tudja venni a budai Árnyas úti villát, amelyhez nagy kert tartozik. Gyönyörű, magas fenyőkkel, számos gyümölcsfával, zöld gyeppel, veteményessel. Imádja! Nemcsak azért, mert ha úgy szottyan kedve, kicsit kapirgálhatja, vagy a verandáról csodálhatja, hanem ez a kert számos kedvencének ad szabadságot, teret az élethez. A két papagáj: Jancsi és Juliska még csak hagyján, vagy a Nárcisz névre hallgató macska, ám Manyikának kecskéje is van, Bimbula, és nyula: Muki. Utóbbit cseresznyével eteti… Amikor édesanyja Zágonból meglátogatja, premier után együtt savanyítanak: télire teszik el a vörös káposztát.

A magánéletét továbbra is visszahúzódva éli, kevesen tudják, hogy a fronton megismert kackiás, fiatal katonatiszt, akibe beleszeret, Bakonyi János lesz a kertésze 1945-ben. Nyúl úr, ahogy Bakonyit ismerősei emlegetik, lesoványodva, megtörten keres nála menedéket. Kölcsönösen segítik egymást, Manyika egy ideig munkát adó asszonyként áll mögé, Nyúl úr pedig mindent elvégez, ha kell, vágja a füvet, ha metszeni kell, azt is megcsinálja.

A legnagyobb hibát talán akkor követi el, amikor egy alkalommal pazar vacsorát tálal a vendégeknek. Még hús is kerül a fazékba, ami akkoriban hihetetlen kincs. Csak az este végén derül ki, amikor Kazal László hangosan mekegni kezd, hogy Manyika kedvenc kis kecskéje az áldozat. 1948-ban aztán az Árnyas úti villától meg kell válniuk, a hatóság a szovjet követség részére foglalja le. A színésznő jobb híján egy kétszobás, kölcsönkapott nyaralóba költözik a Széher útra, itt már jóval kisebb a kert, mást jelent a kertészkedés is…(idézet)
Kép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon
Share:

0 megjegyzés: