Searching...

Szabad Európa rádió (1989)

Tinédzser parti - ennek hallatán nem a mai tiniknek, hanem a hatvanasoknak, hetveneseknek ver hevesebben a szívük. E korosztályoknak Magyarországon a Tinédzser parti az ifjúságukat, a szabadságvágyukat jelenti. A Szabad Európa rádió talán legkedveltebb műsora futott ezzel a címmel. Ebben hallhatták először a magyar fiatalok a beat és a rock világsztárjait, a Beatlest, a Rolling Stonest, az Animalst, a Pink Floydot.

     "Itt Cseke László beszél, a Tinédzser partit hallják, a 19, 25, 31 és 49 méteres rövidhullámon" - hallhattuk naponta. Ha hallhattuk, mert az adást igencsak zavarták. De kit érdekelt, hogy nem a legjobb minőségben tudja fogni ezeknek a remek zenészeknek a produkcióit? Hiszen akkortájt szinte kizárólag a rádiókból - a Szabad Európán kívül még főként a luxemburgiból - lehetett megismerni a világ legdivatosabb zenészeit, énekeseit.
     Cseke László - eredetileg Ekecs Géza - 1951-ben lett a Szabad Európa Rádió munkatársa. Először társadalmi rovatot vezetett, majd a lehallgató osztályon a Kossuth és a Petőfi rádió műsorait figyelte. 1956-tól vezette a Tinédzser partit. (idézet/MTI)

Cseke László, aki három éven keresztül mást sem csinált, csak ült egy mikrofon előtt, ismeretlen nevű emberekről mesélt, majd a bővített mondat végén elindítja a lemezjátszót. A hang azonban csak kifelé megy, befelé nem. Egyetlen szó, egyetlen hangfoszlány, de még csak egy levelezőlap sem jut el hozzá. Három hosszú esztendő telik el így, a teljes elszigeteltségben és a látszólagos érdektelenségben. De ez csak a látszat, mert a távoli ország stúdiójában ülő ember - anélkül, hogy erről tudomása lenne - lassan történelmet kezd el írni. Szavai és persze a zenéi reményt adnak egy reménytelenségbe süppedt országnak.(idézet)
Kép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!