Searching...

Nemzeti Tudományos Érem (1963)

1963 február 18
White House

Kármán Tódor, teljes nevén Szőllőskislaki Kármán Tódor, német nevén Theodore von Kármán (Budapest, 1881. május 11. – Aachen, 1963. május 6.) gépészmérnök, fizikus, alkalmazott matematikus, akit az amerikai légierő (USAF) védőszentjének becéznek, és a szuperszonikus légi közlekedés atyjaként, valamint a rakétatechnológia és hiperszonikus űrhajózás egyik úttörőjeként is ismernek. Tudta nélkül a német repüléstechnika alapjainak letételével a német légierő, a Luftwaffe kifejlesztéséhez is sokban hozzájárult.[m 6] Mint fizikus és alkalmazott matematikus sokban hozzájárult a hidrodinamika és a modern gázdinamika, illetve az aerodinamika huszadik századbeli fejlődéséhez. Számos kutatóintézet, valamint nemzeti és nemzetközi irányító bizottság megteremtésével, megszervezésével vagy irányításával bízták meg. Segítségét számos ország nagyra becsüli.

A képen:A Nemzeti Tudományos Érmet 1959. augusztus 25-én alapította az USA Kongresszusa. Az érmet odaítélő bizottság felállításáról John F. Kennedy elnök 1961. augusztus 23-i végrehajtási rendelete intézkedett.[1] A kitüntetést eredetileg a „fizikai, biológiai, matematikai vagy műszaki tudományok” terén kiemelkedőt alkotott tudósoknak szánták, de 1979-ben ezt kiegészítették a társadalom- és viselkedéstudományok képviselőivel is.

Az első érmet az 1936 óta amerikai állampolgár Kármán Tódornak nyújtotta át John F. Kennedy 1963. február 18-án. A hivatalos indoklás szerint: A repüléstechnika számára alapvető, tudományos és műszaki úttörő munkájáért; a mechanika számos területéhez való hathatós oktatói és egyéb hozzájárulásáért; a Fegyveres Erőknek nyújtott kiváló tanácsadásáért; és mert elősegítette a nemzetközi együttműködést a természet- és műszaki tudományok terén.

Fotó:White HouseKép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!