Searching...

Einstein-el (1946)

Szilárd Leó fizikus, az atombomba tervezője Neumannhoz hasonló polihisztor volt. Nem ösztöndíj okán távozott Magyarországról külföldre: úgy megverték a Műegyetemen hallgatók, hogy még a lépcsőn is leesett. Megérzéseinek többször köszönhette életét és eredményeit. És a világ is: először szinte egymaga küzdött az atombomba megvalósításáért, majd azért, hogy ne vessék be Japánban. Nem sikerült: a bombát ledobták, Groves tábornok pedig még internálni is akarta, majd a CIA szállt rá. Saját magát gyógyította ki a rákból egy új terápia kidolgozásával, és H. G. Wells író is hatott rá, ezért végül már sci-fiben próbálta elmondani, amit az emberek máshogy nem értettek meg.

"Szilárd Leó volt a legképzeletdúsabb ember, akivel életemben találkoztam. Talán ezt a kijelentést jobban méltányolják, hogy ha figyelembe veszik, hogy Albert Einsteint is nagyon jól ismertem." – mondta róla Wigner Jenő. 1898. február 11-én született Budapesten a zsidó származású fizikus, eredeti neve Spitz Leó volt, vezetéknevüket kétéves korában magyarította Szilárdra a család. A Bajza u. 28. alatt laktak. Már korán érdekelni kezdte a fizika, amikor egyik testvére fertőző betegséget kapott, és nem mehettek a közelébe, ő csinált egy drót nélküli távírót, azon beszélgettek egymással. A VI. kerületbe járt középiskolába, majd 1917-ben az Osztrák-Magyar Monarchia tüzérségébe került, de betegeskedései miatt leszerelték. 

A képen:1946-ban Albert Einstein és Szilárd Leó levelet ír Roosevelt elnöknek.

Fotó:Courtesy of Mandeville Special CollectionsKép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!