Searching...

Vajdahunyad vára (1968)

...a férfiak közül igazából csak az először tripla Lutzot ugró kanadai Donald Jackson meg a verseny után szokásos gálán Chubby Checker Let's twist again című számára korcsolyázó, későbbi francia sportminiszter Alain Calmat neve jut eszembe. A nők közül viszont világosan emlékszem a cseh Hana Maskovára, az NDK-s Gabi Seyfertre, az osztrák piruettkirálynőre, Regine Heitzerre és persze az elképesztő holland Sjoukje Dijkstrára.

Velük kellett megküzdenie a képen a Vajdahunyad vára előtt pózoló 18 éves lánynak, aki 1964-től (14 éves korától) 1972-ig igazából egymaga volt a magyar műkorcsolyázás. A kép készítésének idején – 1968 decemberében –, mindenki Almássy Zsuzsija – mert jó volt nézni a külföldieket is, de a legjobb mégis azért izgulni, hogy a mi lányunk ne essen el a dupla Axel közben! – már túl volt a grenoble-i olimpián szerzett hatodik helyezésen, készült a következő év versenyeire. Meg is lett az eredménye, hiszen negyedik lett az Európa-bajnokságon, bronzérmes (!) a világbajnokságon. 1971-ben pedig ezüstérmet szerzett az Eb-n, 1972-ben ötödik lett a szapporói olimpián.

Az akkori kegyosztó sportvezetői gondolkodás szerint megérdemelte hát, hogy a sikeres olimpia után profi jégrevüben szerepelhessen az Egyesült Államokban. Nyilván ott is élvezték kedvenc figuráját, a Schmetterlinget, azaz a Pillangót – lábat váltó sebes törzskörzést – meg a Malom nevű elemet és a kűrt záró piruettjét.(idézet)
Szerző:Kelen Károly

Fotó:Kéri Dániel / Népszabadság/archívKép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!