Searching...

Tamáska Mária (1978)

Kádár Jánosné Tamáska Mária (Budapest, 1912. április 8. – Budapest, 1992. március 30.) Kádár János felesége (1949–től Kádár haláláig, 1989-ig).Apai ágról szlovák eredetű agrárproletár család gyermeke. Polgári iskolát végzett (4 évfolyam), hamar alkalmazásba állt, előbb mint irodai segéderő, később adminisztrátorként. Nagyon fiatalon a Szociáldemokrata Párt józsefvárosi szervezetének tagja lett, szakszervezeti könyvtárosként tevékenykedett. Ott ismerkedett meg az akkor még Csermanek János nevet viselő Kádár Jánossal. 1942-ben férjhez ment Róna Ottóhoz, aki szintén tagja volt a mozgalomnak. A házasságnak háromévi különélés után 1948-ban lett vége.
Kádár Jánossal 1949. július 19-én keltek egybe. Tamáska Mária ekkor az ÁVH-nak a Postára kihelyezett levélfelbontó részlegén dolgozott mint kiértékelő.
Miután Kádárt 1951-ben letartóztatták és elítélték, a feleségét is kitették állásából. Egy játékbabákat összeszerelő üzembe került Pest külvárosában. Itt a visszaemlékezések szerint rosszul fogadták, miután osztályidegennek minősülő felső középosztálybeli és arisztokrata származású munkatársak közé került, és nem akarták eleinte elhinni neki, hogy nem kémként került oda titkos megbízatással.
Barcs Sándor az MTI vezérigazgatója (valószínű, hogy 1953-ban, de még Kádár János börtönévei idején) személyzeti osztályvezetőnek felveszi az MTI-be, ahol 1956 októberig dolgozik.
1958-tól a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának osztályvezetője lett, feladata többek között a külföldi emigráns sajtó „kiértékelése” volt.
1989-ben megözvegyült, 1992-ben halt meg. 2007. május 2-án a budapesti Fiumei úti temetőben férjével közös sírját ismeretlenek meggyalázták, Tamáska Mária hamvai eltűntek a sírból

A képen:Kádár Jánosné az 1970-es évek végén.

Fotó:Nádor IlonaKép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!