20150207

, , , ,

Népszabadságnál (1975)

Kádár János, az MSZMP első titkára 1975-ben (is) meglátogatta a Népszabadság szerkesztőségét. Az újságírókkal való beszélgetés előtt fogadta őt Katona István  a lap főszerkesztője.

Talán valami kitüntetést ad neki? Nem tudtam kideríteni. És a gesztusokból úgy tűnik, Katona adja, Kádár illő szerénységgel fogadja a dobozt. Valami plakett lehet benne.

Azután leülnek az előkészített asztalhoz, falatozás is lesz, ahhoz kell a kés, villa. Felhörpintenek egy kis házi fehérbort, de a Coca-Colához nem fog nyúlni senki. Azután megbeszélik az aktuális politikai helyzetet, a főszerkesztő mosolyog, majd el-elneveti magát, amikor az első titkár megereszt egy-egy bennfentes poént. Jól mennek a dolgok, bár vannak gondok, begyűrűznek a világpiac problémái, érezteti hatását az olajválság, az export-importban hátrányunkra változnak a cserearányok, a mezőgazdaságban mindig van mit javítani, de a háztájiban megtermett javakkal a parasztok is végre... - Azt hiszem, jó a káderhelyzet is itt a lapnál - mondhatja Kádár. - Kitűnő újságírók megfelelően szolgálják a szocialista építés mindennapjait.

Iljics a falon elégedetten nézhet a világba. Tessék csak megfigyelni, bátor választás: a kommunista vezér zsebre dugott kézzel, laza tartással áll. Ez illik a szerkesztőséghez: az újságírónak kell egy kis játéktér, nem kötheti gúzsba a vakfegyelem. De szüksége van az első kézből származó információkra is. Kötetlen beszélgetés közben könnyebben kiderülnek a szándékok, motivációk, fény derül az összefüggésekre. Nem véletlen, hogy a látogatások hagyományát azóta is életben tartjuk.(idézet)
Szerző:Kelen Károly

Fotó:Mikó LászlóKép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon
Share:

0 megjegyzés: