Searching...

Jótékonysági futballmérkőzés (1967)

Liverpool máig legelmaradottabb kerületeinek egyikével, Garstonnal, a Bankfield közösségi házzal kapcsolatos az az 1967-es történet, mely Nagy-Britanniában feledésbe merült, Magyarországon pedig talán soha nem volt közismert.
A The Guardian című napilapban felelevenített sztori arról szól, hogyan került Puskás Ferenc a Mersey partjára, hogy egy jótékonysági futballmérkőzésen való részvételével hozzájáruljon az ingerszegény környezetben élő liverpooli fiatalok számára létfontosságú központ finanszírozásához.

A Bankfield House túlélését biztosító, adományszervező események sorába tartozó meccsről Brian Taylor számol be, aki a centrumnak az 1961-es megalapításától egészen a 2007-es bezárásáig az igazgatója volt. A találkozót a Holly Parkban, a mai South Parkway pályaudvar helyén, a South Liverpool FC pályáján játszották le.

A csodákra képes Taylor könnyedén beszervezte a különböző liverpooli csapatoktól az akkoriban visszavonult vagy a városban élő játékosokat, köztük a Manchester City korabeli segédedzőjét, Malcolm Allisont és a „nagy” Liverpool csapatkapitányát, Billy Liddellt, aki magára vállalta az egyik csapat kapitányi tisztét. Ahhoz azonban, hogy a meccs tömegek érdeklődését keltse fel, még nagyobb nevek megnyerésére volt szükség. A direktor vette magának a bátorságot, hogy meghívja Pelét.

Írt is a brazil „király” klubjának, melynek elnöke egy héttel később postázott válaszában „nagy megtiszteltetésnek” nevezte, hogy Liverpoolban szívesen látnák Edson Arantes do Nascimentót a karitatív célú meccsen, ám – fájdalom – a Santos nem nélkülözhette Pelét a brazil bajnokság soron következő fordulójában. Az újabb „célpont” a Real Madridban szereplő Puskás Ferenc volt. A legendás magyar futballista addigra a negyvenedik évében járt, ennek ellenére a BEK 1966-os megnyeréséhez vezető úton a torna legtermékenyebb gólszerzőinek egyike volt (a Feyenoord elleni 5-1-es meccsen négyet vágott be). Alighanem Taylort érte a legnagyobb meglepetés, amikor a nagy 10-es – a The Guardian szerint „a játék történelmének egyik legfontosabb személyisége” – táviratban azt válaszolta: „Várom a repülőjegyet.”.....(idézet)
Szerző:R. Hahn Veronika, London

A képen:Puskás Ferenc a Bankfield House jótékonysági futballmérkőzésen.

Fotó:Central Press/Getty ImagesKép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!