Searching...

Budapest első polgármestere (1969)

A fotóarchívumban nem írták rá az idős úr nevét a kép kartotékjára, csak azt, Budapest első polgármestere, 1969 december. A képen Csorba János látható. És való igaz, ő volt az első polgármester a háború után, pontosabban a felszabadult Pesten, mert Budán még folytak a harcok, amikor megválasztották 1945 januárjában, s alig szabadult fel az ország, amikor 1945 májusában már le is köszönt a polgármesteri posztról. 

Bevallom, nem először futok neki, hogy ezt a képet megírjam, de első próbálkozásra nem sikerült megfejtenem a rejtvényt. Azt persze gondoltam, hogy talán a háború utáni első polgármesterről lehet szó és nem Kammermayerről. De hát ki is volt a háború után a város élén? Vas Zoltán, Kővágó József. Hamar kiderült azonban, hogy közülük egyik sem a képen látható úr. Visszalapoztam a régi újságokat is, hiába: ez a fotó nem jelent meg, sem 1969-ben, sem 1970-ben. Utólag már, az egyszerű megoldás birtokában, persze, kissé röstellem, hogy végül is nem én oldottam meg a feladványt, hanem a FSZEK Budapest Gyűjtemény közbenjárása révén Jalsovszky Katalin, a Magyar Nemzeti Múzeum fotógyűjteményének vezetője. A képen Csorba János látható.

Való igaz: ő volt az első polgármester a háború után, pontosabban a felszabadult Pesten, mert Budán még folytak a harcok, amikor megválasztották 1945 januárjában, s alig szabadult fel az ország, amikor 1945 májusában már le is köszönt a polgármesteri posztról. Utána következett a kommunista Vas, és a várost újjáépítő Kővágó, akiket a tankönyvekből már inkább ismerhetünk.

Csorba János valahogy holt térben maradt az utókor számára – mentegetem magam, de talán nem egészen alaptalan, amit mondok. A kisgazda politikussal a történészek sem sokat foglalkoztak. Teljes pályájának részletesebb felvázolása az utóbbi években történt meg. Az Állambiztonsági Hivatalok Történeti Levéltárának kiadványában, a Betekintőben ez év elején Palasik Mária közölte nem rég kutathatóvá vált iratok alapján kiegészített életrajzát....(idézet)
Szerző:Csordás Lajos

Fotó:Kéri Dániel / Népszabadság/archívKép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!