Searching...

Németország - Magyarország 3: 2 (1954)

1954.07.04
Bern, Wankdorf Stadion

Az 1954-es labdarúgó-világbajnokság döntőjére Bernben került sor 1954. július 4-én. A NSZK és Magyarország közötti mérkőzés 3–2-es nyugatnémet győzelemmel zárult, és a német futballtörténelembe „berni csoda” néven vonult be. Ez volt a magyar labdarúgó-válogatott 311. mérkőzése.
A magyar válogatott a mérkőzést megelőzően utoljára 1950. május 14-én kapott ki, Ausztriától

Magyarország az első olyan csapat lett, amely két világbajnoki döntőt is elvesztett.
Magyarország a tornán szerzett 27 góljával az egy világbajnokságon legtöbb gólt szerző csapat lett, amivel máig tartja ezt a rekordot.Szintén a világbajnoki döntők mai napig élő rekordjai közé tartozik, hogy az NSZK kétgólos hátrányból fordította meg a mérkőzést.
A vereség után – a kommunista hatalomátvétel óta először – spontán tüntetés kezdődött Budapesten, kirakatokat törtek be. A három napon keresztül tartó zavargásokat az ÁVH végül elfojtotta.A győzelem visszaadta a második világháborúban elveszett önbecsülést a németeknek.A berni csoda igaz története (németül Das Wunder von Bern – Die wahre Geschichte) címmel 2004-ben Németországban dokumentumfilm készült a mérkőzésről.Ezután kiderült, hogy a nyugatnémet csapat több tagja is – akkor még legálisan – metamfetamint kapott a döntő előtt.

A képen:Czibor Zoltán kapura lő.

Fotó::Ferdi Hartung/ imagoKép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!