Searching...

Illés György (1970)

Illés György (Eger, 1914. november 2. – Budapest, 2006. június 12.) kétszeres Kossuth-díjas magyar operatőr, filmpedagógus („Papi”), a hatvanas évek magyar filmjei képi világának egyik megújítója.
Még a némafilmes korszakban kezdődött a mozi iránti rajongása. Miután családja Pestre költözött, a Könyves Kálmán körúton beinduló Magyar Filmirodába ment világosítónak. 1946-tól operatőr, először híradós és dokumentumfilmesként a Mafirt, majd 1949-től játékfilm-operatőrré avanzsálva a Mafilm csapatában. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1949-től tanszékvezető, egyetemi tanár, egy ideig rektorhelyettes, 1990-91 között pedig rektorként vezette a magyarországi operatőrképzést.

Több mint száz nagyjátékfilm mellett forgatott természet- és dokumentumfilmeket is, olyan nagyszerű hazai mesterekkel dolgozva együtt, mint Fábri Zoltán, Máriássy Félix, Makk Károly, Várkonyi Zoltán, Kovács András vagy Herskó János.

A Budapesti tavasz, a Ház a sziklák alatt, valamint az Isten hozta, őrnagy úr! fényképezésével stílust teremtett. Illés Györgyöt a valósághű filmfényképezés gyakorlati hazai normáinak kidolgozójának, a realista filmkép mesterének tartják. A hazai film történetében korszakos jelentőségűt alkotott. Operatőri munkájában kiemelten kezelte az emberi arcot, a színész arcát, a közeli arc-felvételeket.

1990-től a Magyar Operatőrök Társaságának elnöke, 1993-tól a Duna Televízió igazgatóságának tagja, 1995-től a Magyar Film- és Tévéművészek Szövetségének elnöke volt. Megalapítója volt a HSC-nek. (Magyar Operatőrök Társasága)

Fotó:Inkey AliceKép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!