Searching...

Fotó Háber (1963)

Az 1963-as Fotó Háber című filmben volt minden, amit a műfaj megkövetelt: lezüllött kémek, rettenthetetlen nyomozó, léha nők, rejtélyes Mata Hari, nyugodt és bölcs rendőrfőnök. Várkonyi Zoltán filmjét igazi közönségsikerként emlegették. A rendező mesteri kézzel irányította a munkát, dirigálta a színészeket, miközben néha maga is jelmezt öltött. Várkonyi egyébként ritkán tetszelgett pozitív szerepben, ebben a filmjében a kémszervezetet külföldről irányító üzletember karakterét játszotta el.Partnerei a kor sztárjai voltak; Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, Páger Antal, Szakáts Miklós, Psota Irén, Sinkovits Imre. A forgatókönyvet hárman jegyzeték; Radványi Dezső, Erdődy János, Szemes Mariann. Az alkotók egykor azt nyilatkozták, hosszú vitasorozatok előzték meg a könyvet, mivel folyamatosan arra kellett vigyázniuk, hogy a nézők ne a kémekkel érezzenek együtt, hanem az elhárítókkal.

A film különlegességének számított, hogy a nyitójelenetet a Markó utcai fogház előtt forgatták. Számtalan kérvény, engedély, és persze Várkonyi Zoltán jól csengő neve kellett ahhoz, hogy az egykor fotózni tilos táblával ellátott épületnél forgatni lehessen.

A Hunnia Stúdió által készített film nem okozott csalódást, sem az alkotóknak, sem a közönségnek. Az izgalmas, fordulatos, számtalan logikai rejtvényt felvonultató filmet 1963. októberi bemutató után az 1987-es adatok szerint 3.881.000 néző látta. Az akkori 1-től 725-ig terjedő filmlistán a Fotó Háber a 87. helyet érte el.(idézet)

A képen:Latinovits Zoltán (b2)

Standfotós:Rajnógel ImreKép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!