Searching...

Bánky Vilma (1923)

Bánky Vilma (Nagydorog, 1898. január 9. – Los Angeles, Kalifornia, USA, 1991. március 18.) magyar színésznő, az amerikai némafilmek egyik legnagyobb magyar sztárja. Munkásságának elismerése, hogy csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán. Bánky Viktor (1899–1967) filmrendező testvére.

Színésznői pályafutása Budapesten kezdődött, majd Németországban, Ausztriában és Franciaországban készített filmekben is szerepelt. Filmes karrierjének teljesen új szakasza kezdődött, amikor 1925-ben Hollywoodba szerződött. A leghíresebb amerikai színészek közé sorolták A fekete sas és A sejk fia című némafilmeknek köszönhetően, melyben Rudolph Valentino mellett szerepelt és néhány romantikus jelenetben Ronald Colman partnere is volt (A sötét angyal).

A hangosfilmkorszak beköszöntével csillaga leáldozott. Készítettek vele két hangosfilmet is, de nem hozták meg a várt bevételt és emiatt visszavonult a filmezéstől. Színpadon még szerepelt egy ideig, hiszen évekig játszott férjével a Broadway egyik színházában. A harmincas évektől, azonban már jobbára az üzleti élettel ingatlanok adás-vételével foglalkozott és közben segítette férje karrierjét, valamint hobbijának a golfozásnak élt.
1991. március 18-án, 93 éves korában halt meg egy hollywoodi kórházban, neki is van csillaga a hollywoodi Hírességek Sétányán.
Kép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!