Searching...

XVIII. Nyári Olimpia (1964)

Sport - XVIII. Nyári Olimpia 1964. - Labdarúgás 
Tokió, 1964. október23. 

A tokiói olimpia vízilabdatornáján 1964. október 15-én 4:4-gyel zárult a magyar–jugoszláv rangadó.
Ugyanaznap ugyanott 6-5-tel ért véget a magyar–jugoszláv futballmeccs.
Micsoda mérkőzés volt! Ebben a sorozatban nem szoktuk részletesen felidézni az akciókat, de ezúttal kivételt kell tenni, hiszen a találkozó lényege az első félidő egészen különleges forgataga volt. Nemhogy az olimpia japán nézői nem tudták követni az eseményeket – a labdarúgás akkoriban gyerekcipőben sem járt az ázsiai országban –, de az élő futball-lexikonok is csak néztek, mint a My Fair Lady hatvannégyben bemutatott, 34 millió dollár bruttó bevételt hozó filmváltozatának közönsége a mozikban. Amíg lenn, Délen édes éjen Édent remélt Audrey Hepburn és Rex Harrison, addig Keleten délután – Magyarországon pedig hajnalban – sűrűsödtek az izgalmak, akár a legfordulatosabb krimiben.

Tessék csak figyelni!

A második percben Ivica Oszim, a későbbi neves edző és jugoszláv szövetségi kapitány tizennyolc méterről úgy lőtt kapura, hogy Szentmihályi Antal hiába vetődött: 0-1. Az ötödik percben Katona Sándor elfutott, és beívelését Csernai Tibor a hálóba fejelte: 1-1. Itt álljunk meg egy pillanatra, mert a torna első magyar mérkőzésén, amelyen Bene Ferenc hatból hatot vágott be a marokkóiaknak (6-0), Varga Zoltán szerepelt a tizenegyben, de dr. Lakat Károly szakvezető a második találkozóra Csernaival váltotta fel Vargát, ahogyan egy nappal korábban az SZKP Központi Bizottsága Brezsnyevvel Hruscsovot. Nem volt rossz döntés (mármint Lakaté): a tatabányai csatár a tizenegyedik percben már a második gólját érte el, ezúttal Bene átadásából lőtt menthetetlenül a kapuba: 2-1. A magyarok még ki sem lelkendezték magukat, amikor a tizenkettedik percben Dragan Dzsajics a kapufára fejelt, és a kipattanó labdát Rudolf Belin bepasszolta: 2-2....(folyt.itt)
Szerző:Hegyi Iván(nol.hu)

A képen:Az olimpiai bajnok magyar labdarúgó válogatott csapatkapitánya: Novák Dezső a dobogón állva fogadja a gratulációkat, miután Magyarország 2-1-re győzött a Csehszlovák válogatott ellen a tokiói nyári olimpián. 

Fotó: Pap Jenő/MTIKép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!