Searching...

Ötvenezredik Trabant (1971)

Ipar - Járműipar -Ötvenezredik Trabant 
Budapest, 1971.július 7. 

Csak az szidja a Trabantot, akinek nincsen, akinek nem jutott - mondták az ötvenezredik átadásán. Volt itt 300 ezer is, de mára 30 ezer maradt.
Évekig vártak rá, mire megjött. Na, nem az autó, csak az értesítés a Merkurnak nevezett nagyvállalattól, mely nem annyira kereskedő, mint inkább elosztó volt egy legkevésbé piaci alapon működő ágazatban. Akkoriban már az is hír volt, ha mozdultak a sorszámok. Mármint a megrendelőké, akik oly korban és olyan országokban éltek, melyekben előjegyzés és több éves várakozás után jutott autó a pórnépnek. Mert a kiváltságosok ehhez is soron kívül hozzájuthattak Kelet-Európában.

Igaz, ők sem valami álommodellhez, mert választani mindenkinek a szűkös keretből kellett. Éppen tucatnyiból, ami ebben az esetben nemcsak mennyiséget jelentett, hiszen a Moszkvics, Trabant, Škoda, Wartburg és Zaporozsec sem kiemelkedő minőségéről volt híres.(idézet)Szerző:Boros Jenő

A képen:Csűri Sándor, a Merkur (Merkur Autókereskedelmi Vállalat) vezérigazgatója átadja a kulcsokat Széles Sándornak és feleségének, az 50 ezredik Trabant 601-es tulajdonosainak az NDK (Német Demokratikus Köztársaság) Deák téri kultúrközpontja előtt. 


Fotó: Kovács Gyula/MTIKép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az ötvenezredik Trabant tulajdonosainak Szélesi a vezetékneve, nem Széles.

Magyar Fotóarchívum írta...

Köszönöm szépen az infót,mivel az MTI leírása ezért nem javitom!Tudom,hogy Szélesiék,mert a NOL.hu oldalán is a cím: Szélesiék Trabantja! Üdvözlettel:István

Névtelen írta...

Igen, én a NOL.hu oldalán lévő cikk alapján gondoltam, hogy Szélesiék, de hogyha az MTI szerint Szélesék, akkor lehet, hogy a NOL.hu tévedett a neveket illetően. Én is köszönöm az infót!

Magyar Fotóarchívum írta...

Nagyon szívessen!Üdvözlettel

 
Back to top!