Searching...

Moziklip (1987)

A Moziklip egy 1987-ben készült magyar zenés film, amelyet Tímár Péter rendezett. A filmben 18 popzenei és újhullámos előadó mutatkozik be egy-egy klip erejéig, melyek egyúttal korképet is adnak az akkori társadalomról. A zenei felvételekből magyar és angol nyelvű változat is készült.
A kertmoziszerű díszletben rövid (szintén) zenés keretjátékkal összefűzve egy-egy klipnyi időt kapnak a bemutatkozásra a hazai popzenei és újhullámos együttesek, valamint az énekesek. Mind a tizennyolc klip képi-nyelvi asszociációkkal, filmnyelvi ötletekkel játszó, a dalok mögöttes tartalmát feltáró vagy leleplező kerek filmetűd, az egészből hol melankolikusan, hol ironikusan felrajzolódik a vigasztalan, szomorú korkép.

A 80-as évek második felében Magyarországon még nem létezett önállóan a videoklip műfaja. Két csatornát lehetett fogni a tévében, az egyiket ráadásul csak délutánonként, ezeken nem volt helye az efféle vizuális bohóckodásnak. A néhány könnyűzenei műsorban a stúdióba beállított zenészek úgy tettek, mintha a hangszereiken játszanának, más környezet és effekt csak ritkán jöhetett szóba, és csak olyan kiemelt együtteseknél, mint az LGT. A műfaj nyugati gyöngyszemei sem jutottak el hozzánk. Ekkor egy kísérletező kedvű filmrendező, Tímár Péter úgy gondolta, készít pár videoklipet a különböző előadók dalaira. Hogy miért? Talán mert a kultuszfilmmé lett korábbi munkájában, az Egészséges erotikában elhelyezett egy pár másodperces ötletes betétet, amelynek zenei alapját a Hungária együttes Limbó hintója adta. A szám ütemére tologatja és húzogatja a titkárnő a fiókokat, amit egészen meghökkentő kameraállásokból látunk. Az első klipek tehát filmes igényből születtek. Tímár ki akart próbálni néhány vizuális ötletet, jópofaságot, amihez a zenei háttér kitűnőnek ígérkezet. Így az első magyar klipeknek semmi közük nem volt az együttesek promóciójához, ami viszont a klip elsődleges funkciója lenne. Mi sem bizonyítja ezt szemléletesebben, mint az a tény, hogy amikor a film készült, 1987-ben, éppen pangott a hazai könnyűzenei élet. ..(idézet)
Szerző:fehér Viktor

A képen: Varga Miklós(b) és Hollósi Frigyes(j), Varga Miklós:Munkásszállás című klipjében.
Kép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!