Searching...

Huszti Péter (1966)

Huszti Péter  Händel (Budapest, 1944. május 4. –) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, színiakadémiai rektor, színigazgató, rendező, érdemes és kiváló művész. Felesége Piros Ildikó Kossuth-díjas színművésznő.

Huszti Péter 70 éves. Bár vezető szerepkörre soha nem vágyott, az összes híres király- és királyfiszerepet eljátszotta, és évekig vezette a Színművészeti Főiskolát.
Már kisfiúkorában is a ruhásszekrényben rendezett be színházat, ahol pajtásaival rendeztek előadásokat. Később a Rákóczi Gimnáziumba járt, ahol nagyon aktív osztálya volt, magyartanáruk, Bodolay Géza (a rendező Bodolay Géza édesapja) Bánk bánt rendezett, amelyben Huszti játszotta a címszerepet, a magyartanár pedig Tiborc szerepében lépett fel. Városszerte nagy híre volt az előadásnak. Szüleivel nem sokat jártak színházba, de ez a siker feldobta. Saját bevallása szerint volt egy pillanatnyi megingása az orvosi pálya felé, de aztán 1962-ben azon kapta magát, hogy a Vas utcai Színművészeti Főiskola előtt téblábol. A legenda szerint Várkonyi rászólt, hogy mit csinál itt, mire Huszti bátran kijelentette, hogy rendező akar lenni. Erre a rendező megkérdezte tőle: „Honnan a nyavalyából tudja maga, hogy mi az a rendező? Vigye fel a papírjait és próbálkozzon a színész szakon!”...(idézet)
Szerző:Bakk Ágnes
Kép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!