Searching...

Frankhamisítási botrány (1926)

1926. február 16.

A frankhamisítási botrány az első világháború után, 1925-ben tört ki Magyarországon. Az ügy gyökerei 1923-ig nyúltak vissza, amikor magyar jobboldali körök hamis ezerfrankosok ezreivel akartak bosszút állni Franciaországon a trianoni békeszerződésért, valamint így akartak pénzt biztosítani irredenta vállalkozásokra. Miután azonban 1925 decemberében Amszterdamban letartóztatták a hamis frankot terítő magyar állampolgárokat, a botrány viharos gyorsasággal emelkedett nemzetközi szintre és Magyarországon is számos letartóztatásra került sor. A vádlottak azonban – akik hazafias okokat hoztak fel védelmükre – meglehetősen enyhe elbírálásban részesültek.
Magyarország az első világháborút (1914–1918) vesztesként fejezte be. A trianoni békeszerződés (1920. június 4.) után az ország politikai elitje annak revízióját tekintette elsődleges céljának. A sérelemért – amelyet Magyarország a békeszerződés értelmében elszenvedett –, Franciaországot tekintették felelősnek. A revízió propagálását hamis frank előállításával próbálták katonatisztek, politikusok és közéleti személyiségek finanszírozni. A pénzhamisításnak a labilis gazdasági-pénzügyi állapot külön kedvezett. A trianoni szerződés felülvizsgálatának anyagi támogatása mellett gyengíteni kívánták a francia gazdaságot, befolyásolni a csehszlovák választásokat. A hamis frankokat – köszönhetően a rossz minőségnek – nem Franciaországban, hanem más nyugat-európai országokban, Hollandiában, Olaszországban kívánták beváltani.

A képen:Vázsonyi Vilmos ügyvédet körülveszik az újságírók, amikor távozik a VI. kerületi rendőrkapitányságról. Vázsonyit azért hallgatták ki, mert a szélsőjobboldali Ébredő Magyarok Egyesülete két tagja merényletet kísérelt meg ellene. A merénylettel azt akarták megtorolni, hogy ő volt az egyik szerkesztője a frankhamisítási ügyet kivizsgáló nemzetgyűlési bizottsági jelentéshez elkészült kisebbségi véleménynek. 1926. február 16. Hátoldalán: fekete tintával, kézírással: Munkácsi, ceruzával: Az Est

Fotó:Munkácsi MártonKép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!