Searching...

Földindulás (1939)

Földindulás (1939)
Produkciós cím :Földindulás
Bemutató dátuma :1939.02.11
Társulat helye:Budapest
Színház :Belvárosi Színház
Szerző :Kodolányi János
Rendező :Hosszú Zoltán

Kodolányi a Földindulás olvasópróbája után 1939. január 26-án ezt nyilatkozta a Magyar Nemzet újságírójának: „Maga a darab tizennyolc-húsz éve forr bennem, azóta formálom magamban, kedvenc gondolatom, hogy összesűrítsem egy drámába a Dunántúl minden problémáját a földkérdéstől az egykéig.” Elmondta még, hogy műve egy dunántúli kis parasztcsalád drámája. „Dráma, és nem tragédia, mert a megoldása megnyugtató.”

Az 1939. február 11-én megtartott bemutatóról az író leánya, Kodolányi Júlia így számolt be Apám című emlékezésében: „Izgatottan készült a család a bemutatóra, de izgatottan várt rá a színházrajongók sokasága is. A dráma híre megelőzte a bemutatót. Nem csodálkoztunk, hogy zsúfolt színházba érkeztünk. A nézőtéren szinte izzott a feszült várakozás. A siker felejthetetlen volt. Sokszor voltam színházban, bemutatókon, de nem emlékszem olyan forró estére. Páger Antal alakítása, híressé lett szerepében, örökké emlékezetes marad. Kántor János színháztörténeti alakká vált, és története színháztörténeti eseménnyé.”

A bemutatót követően Kodolányit plágiummal gyanúsították meg. A bíróság csak 1941 decemberében hozta meg jogerős felmentő ítéletét. Ekkorra a Belvárosi Színháznak már nyoma sem volt. A káprázatos kezdés után – a Földindulás több mint kétszázszor került színre! – Patkós György csődbe vitte az intézményt.(idézet)
Szerző:Gajdó Tamás
 
A képen:Páger Antal(j2) és Eszenyi Olga(j1).
Kép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!