Searching...

A tiszazugi arzénes asszonyok (1929)

A nagyrévi angyalcsinálók elnevezés egy csapat nőre utal, akik többségükben egy tiszántúli kis faluban, Nagyréven éltek, és 1914 és 1929 között körülbelül 300 embert mérgeztek meg. (Bár ezt a számot Bodó Béla történész 45-50 körülire becsüli.) A nagyrévi asszonyokat a falusi bába – Fazekas Gyuláné, született Oláh Zsuzsanna – buzdította fel az arzén használatára, 1911-ben érkezett Nagyrévre, miután férje mindenféle magyarázat nélkül „eltűnt”. A bábát 1911–1921 között 10 alkalommal börtönözték be illegális abortuszok végrehajtása miatt, ámbár a bíróság következetesen felmentette az abortuszok támogatásának vádja alól.


A képen:A letartóztatott tiszazugi arzénes asszonyok egy csoportja a nagyrévi ideiglenes fogda udvarán, mögöttük csendőrök, 1929 nyara. Hátoldalán: gumibélyegző kék lenyomata: Aufnahme Martin Munkácsy Berlin-Wilmersdorf Kaiserplatz 14. A hátoldalon ceruzával felirat: Egy csokor virágszál. Felvétel a nagyrévi ideiglenes fogda udvaron. Munkácsi felv. Lejjebb felirat: Az Est 62.6297 (22,8x29,2 cm
Fotó:Munkácsi Márton

 A korabeli magyar társadalomban még szokás volt, hogy a fiatal lányok leendő férjeit a családjuk választotta ki, a szülők döntésüket a lányaikra erőltették, tehát nekik mindenképpen el kellett fogadniuk az így választott jövendőbeli párjukat. A kényszerre a válás sem jelentett volna megoldást, hiszen a válás intézménye akkoriban még nem volt társadalmilag elfogadott, kivéve esetleg azokban az esetekben, ha a férj alkoholista vagy erőszakos volt. Az első világháború idején, amikor a harcképes férfiakat az Osztrák-Magyar Monarchiáért küldték harcolni, Nagyrév megfelelő helynek tűnt szövetséges hadifoglyok elszállásolására. A hadifoglyok a faluban korlátozott szabadsággal bírtak, így az ott élő nők közül sokan „szerezhettek” maguknak egy vagy akár több külföldi szeretőt is, amíg a férjeik távol voltak. Amikor azonban a férfiak visszatértek, a többségük elutasította feleségük bonyodalmas szerelmi viszonyait, és korábbi életüket, életmódjukat szerették volna folytatni.
Ebben az időben kezdte el a bába titokban meggyőzni a falubeli asszonyokat - akik szabadulni akartak nehéz helyzetükből -, hogy mérgezzék meg férjeiket: ehhez használjanak arzént, melyet légyfogó-papírok kiáztatásával szereztek.


A képen:A tiszazugi arzénes asszonyok egyike, Földvári Sándorné a nagyrévi ideiglenes fogda udvarán, 1929 nyara. Hátoldalán: gumibélyegző kék lenyomata: Aufnahme Martin Munkácsy Berlin-Wilmersdorf Kaiserplatz 14. A hátoldalon ceruzával német nyelvű felirat, szélein egy kicsit a szövegbe belevágva: Frau Földvári Sándor eine von (?) die festgenomene Frau (sic.) 62.6295 (29,3x17,8 cm)
Fotó:Munkácsi Márton

A kezdeti férjgyilkosságok után néhányan a saját családtagjaikat, rokonaikat is megmérgezték, mivel azok „teherré” váltak számukra (pl. betegségek, fronton szerzett bajok miatt), vagy az örökségüket akarták ily gátlástalan módon megkaparintani. Sok falu küzdött a szegénységgel és a nyomorúsággal, ezért a föld akkoriban különösen értékesnek számított: így a földszerzés, és a föld elaprózódásának megakadályozása (egykézés) egyaránt motiválhatta őket. Az asszonyok a férjek és családtagok mellett szeretőket és fiúkat is öltek meg, a bábaasszony biztatására.


A képen:A letartóztatott tiszazugi arzénes asszonyok egy csoportja a nagyrévi ideiglenes fogda udvarán, 1929 nyara. Hátoldalán: gumibélyegző kék lenyomata: Aufnahme Martin Munkácsy Berlin-Wilmersdorf Kaiserplatz 14. A hátoldalon ceruzával német nyelvű felirat: Ein Gruppe von die festgenomene Giftmischerinnen (sic.) 62.6296 (25,9x22,5 cm)
Fotó:Munkácsi Márton


A képen:Fazekasék nagyrévi háza. Az arzénes gyilkosságok felbujtója Fazekas Gyuláné (Oláh Zsuzsanna), nagyrévi bábaasszony volt. A letartóztatása előtt mérget vett be, és meghalt, 1929 nyara. Hátoldalán: gumibélyegző kék lenyomata: Aufnahme Martin Munkácsy Berlin-Wilmersdorf Kaiserplatz 14. A hátoldalon ceruzával felirat: A boszorkánykonyha. Falusi békés házacska, Fazekasék háza. 62.6298 (23x29,8 cm)
Fotó:Munkácsi Márton

Kép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

2 megjegyzés:

yence írta...

Hehe! Emlékeztek még a szintén Duna-Tisza köze vidéke asszonyaira, a "Gramoxone-özvegyekre"!? A Kék fény adása is foglalkozott tán velük akkoriban. A legtöbbre nem bírták ráverni a bűnösségét. Mert a kegyetlenkedő alkoholista férjek, családfők "véletlenül" ittak Gramoxone szert a konyhában felejtett sörös vagy boros üvegből... Amiről aztán azt vallották a "felszabadult" özvegy asszonyságok, hogy "hát az uram hozta a téeszből haza a szert a piás üvegében és elfeledte átönteni másba!"... Érdekes, hogy rajtam kívül senki nem írogatott erről még máig sem a neten?! Na és törölték idővel, ahova beírtam eddig ezt! = ? (Pedig élnek még nyugdíjas alföldi nyomozók!...)

Magyar Fotóarchívum írta...

Köszi szépen az ínfót!Én biztos nem fogom törölni a hozzászólásodat! :)
Üdvözlettel, és kellemes ünnepeket!

 
Back to top!