20141112

, , , , , , , , , , , ,

Maros utcai vérengzés (1945)

Maros utcai vérengzés +letöltés  (107 fotó) +18!!!


A Maros utcai zsidó kórház betegeit 1945. január 12-én gyilkolta meg egy nyilas pártszolgálatos csoport. A kivégzésekre döntően a kórház kertjében – feltehetően a telek északi szegélyén húzódó tűzfalnál – került sor.


"December 28-án a Bethlen téri kórházat nyilasok és SS-katonák támadták meg, az ott lévőket kifosztották, bántalmazták. Két tucat férfit elhurcoltak és meggyilkoltak. Hasonló támadás érte a budai oldalon a Maros és Városmajor utcai zsidó kórházakat. Ezek szintén a Nemzetközi Vöröskereszt védelme alatt álltak, ám ez nem tartotta vissza a garázdálkodó nyilasokat. Ezekben a mészárlásban részt vett Kun András, egykori minorita szerzetes, aki a pesti kegyetlenkedéseknek is rettegett figurája volt. “Kun páter” papi öltözetben, fegyverrel a kezében “Krisztus szent nevében” vezényelt tüzet a zsidókra. 1945. január 12-én megközelítőleg száz orvost, beteget, ápolónőt gyilkoltak meg a Maros utcában. Január 14-én a városmajori kórházra támadtak és körülbelül százötven embert öltek meg.” (idézet)


A Maros utcai vérengzést azzal a céllal hajtották végre 1945. január 12-én, hogy a "testvéreket" beköltöztessék. Itt egy kórház (a Budai Izraelita Szentegylet Gyógyintézete) működött vöröskeresztes menlevél (Schutzpass) alatt, de az orvosok menedéket adtak a bujkálóknak is. A nyilasok a házat már 1944-ben többször kinézték maguknak. Egy ízben az orvosokat és a betegeket terelték volna át a Városmajor utca 37.-be, de ezt egy német tiszt megakadályozta, és szétzavarta a csürhét.
Január 12-én sikerült lerohanniuk az épületet. Az orvosokat, az ápolókat és a betegeket az udvaron lőtték agyon. Tömegsírba temették őket. Öt ápolónőt átvittek a Németvölgyi útra, s aki közülük szűznek mondta magát, megbecstelenítették ("gumibottal deflorálták", olvasható a népbírósági ítéletekben). A Maros utcai vérengzésnek - Ék Sándornak, a szovjet csapatokkal hazatérő sajtótisztnek köszönhetően - nagy volt a visszhangja. Ék az exhumálást úgy fényképeztette a Mafirt fotóriportereivel (1945 áprilisában), hogy az összefogdosott XII. kerületi nyilasokkal végignézette a holttestek azonosítását. A tömegsírok feltárásáról filmfelvétel és több száz fotó tanúskodik. A megölt áldozatokra ma emléktábla figyelmeztet az épületben. A házban orvosi rendelő működik. (idézet)


A borzalmas emlékű nyilas terrorcselekmények egyik fészkét, a Maros utcai kórház udvarán lévő tömegsírokat számolta fel a hatóság agnoszkálási kirendeltsége. A magukkal tehetetlen betegeket ágyaikban lőtték agyon orvosaikkal és ápolónőikkel együtt. A drámai tetemrehívásra elővezetett vérszomjas nyilas terroristák, akik már az igazságszolgáltatás kezén várják aljas gaztetteikért méltó büntetésüket. -(Icsey Rudolf) 


Videók:
-Az Amerikai Egyesült Államokból megérkezett a háborús bűnösök második szállítmánya

-Tömegsírok felszámolása a Maros utcai kórház udvaránFotó:Mafirt

Letöltés:
Kép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon
Share:

0 megjegyzés: