Searching...

Keresztény vezetőkkel (1980)

 Belpolitika - Kádár János keresztény vezetőkkel tárgyal 
Budapest, 1980. május 12. 

Kádár János a Keresztyén Békekonferencia (KBK) vezetőit fogadja 1980. május 12-én. A Béke Világtanács (BVT) kibővített elnökségi ülést tart Budapesten. Ezen vesznek részt a KBK vezetői. Ezen fogadják el az ún. budapesti felhívást: „Súlyos veszély fenyegeti a világ népeit; veszélyben van az enyhülés, fokozódik a fegyverkezés üteme – s ez már-már kaput nyit a háborúnak.(...) Tegyük félre most, ami elválaszt...”
A KBK-t 1958-ban alapították a szovjet blokk protestáns és ortodox egyházai azzal a deklarált céllal, hogy „mozgósítsa a keresztyén békeerőket a szocializmus táborának és a Béke Világtanács célkitűzéseinek támogatására”.
A Keresztyén Békekonferenciával és vezetőivel sok-sok állambiztonsági irat foglalkozik. Ezek számos részletét ismerjük már többek között Majsai Tamásnak a Mozgó Világban és Köbel Szilviának a Beszélőben megjelent írásaiból. A Keresztyén Békekonferencia politikai irányításának legfontosabb és legkényesebb részét az állambiztonsági szervekre bízták. Az egyik állambiztonsági jelentésből tudjuk, hogy például az 1964-es második prágai Keresztyén Békekonferenciára kiküldött negyvenfős magyar protestáns küldöttségben 14 ügynök kapott helyet.(idézet)
Szerző:Révész Sándor

A képen:Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára (j2) megbeszélést folytat, a Keresztyén Békekonferencia vezetőivel a Parlamentben. Mellette Miklós Imre, az Állami Egyházügyi Hivatal elnöke (j1).

Fotó: Tóth István /MTIKép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!