Searching...

Tévémaci (1974)

1964.október 23. a hivatalos születésnapja, de nem ekkor került először a képernyőre. Miután ez a nap volt a születése körül bábáskodó Bálint Ágnes meseíró születésnapja, a tévémacit is ekkor kezdték ünnepelni. Az ősmaci figuráját Lengyel Zsolt terve alapján Köber Tibor teremtette meg, a 80-as évekig tartotta magát. Egyik másolatát Farkas Bertalan elvitte magával a világűrbe is 1980-ban. Zenéjét a Dörmögő Dömötör című rádióműsorhoz írták, majd levették a műsorról. Pécsi József fagottra, klarinétra és zongorára írt etűdjére egy zenei szerkesztő csapott le, ez lett a tévémaci azonosító dallama. (Forrás: Mráv Noémi A tévémaci tudatformáló szerepe című szakdolgozata, Médiakutató, 2009)(idézet)


Fotó:Balaton József / MTI

34 évvel ezelőtt maradt a Földön Magyari Béla, és lőtték fel Farkas Bertalant. A kommunista közeg azért médiaérzékeny volt, ezért kis műsorral készült a köztévé a világűrből. Az ötlet az volt, hogy Farkas Bertalan meséljen a gyerekeknek fentről, de úgy ám, hogy viszi magával a tévémacit, aki szkafanderben röpköd körülötte. És mintha nem lett volna tökéletesen mindegy, a tévémacinak olyan szkafandert terveztek, ami a lehetőségekhez képest pontosan megegyezik a valódi űrhajósfelszereléssel. De nem képek alapján, a tervező hathetes tanulmányúton vett részt, hogy minden stimmeljen. Ez lett a végeredmény.(idézet)


"űrhajós" tévémaci.
Fotó: Rádió és Televízió Újság

A legelső fogmosó macit Kende Márta grafikus és Bálint Ágnes gyermekműsor-szerkesztő készítette, Bálint írta a forgatókönyvet is. Először 1963. április 15-én került adásba – írja Mráv Noémi. „Bár ez az első, saját készítésű kockázott bábfilm inkább csak kísérletnek tekintendő – olvasható egy tévés jelentésben –, máris igen nagy népszerűségnek örvend: a mackó fogmosásának sercegésére egész játszóutcák néptelenednek el ma már a fővárosban.”)(idézet)


A képen:Kende Márta, a Tévémaci egyik alkotója (1974)
Fotó: Rádió és Televízió Újság


Kép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

I like history, old movies and any vintage stuff.

Névtelen írta...

I like history, old movies and any vintage stuff.

 
Back to top!