Searching...

Rezidencia (1937)

Rezidencia szökőkúttal, rózsákkal

A háború kellős közepén, 1941-ben nem volt túl ildomos megírni az olvasóknak, hogy az ünnepelt és imádott színészek hol nyaraltak valójában (külföldön, vidéki villákban, pazar körülmények között). Zilahy Irénről ezért rendre a Himfy utcai paradicsomból írtak. Innen tudjuk azt is, hogy milyen gyönyörű kertje volt.

A rózsával befuttatott rezidenciát vasrácsos kapu védi a betolakodóktól, mintha Csipkerózsika világa húzódna meg mögötte. A gyönyörű virágok gazdája, az aradi színésznő akkoriban már igazi sztár volt Budapesten. Imádta a természetet, a növényeket. Amikor a zárdából egyszer elszökött a Körös partjára, hogy nyíló akácvirágokat szedjen, a sebes folyóba esett, és majdnem megfulladt, úgy mentették ki.

Amikor pesti kertjében látogatják meg, egyfolytában szabódik: „Én nagyon jól tudom, hogy a mai nehéz gazdasági viszonyok mellett nekem sem dukál semmiben és semmivel sem több, mint másnak, és nagyon kérem, higgyék el: a lehető legegyszerűbben élek itt!” Látva a gazdagon berendezett szobát, a kertben rikoltozó pávát, Totót, Vuncsit, a kis japán kutyát vagy Lórit,a papagájt, a nyugágyat, a cseresznyétől roskadozó gyümölcsfákat, persze aligha hihető, amit mond, s amit látni enged. Néhány évvel előbb még azt nyilatkozta:

„Bármennyit járok-kelek is a világban, szükségem van egy otthonra. Azért vettem meg ezt a házat. Külföldön dolgozom, itthon akarok pihenni. Külföldön keresem a pénzt, itthon akarom elkölteni.” A nemzetközi karriert is befutó, német, francia filmekben is szereplő művész mégsem boldog igazán. A villa bal szárnyában eldugott apartmant alakíttat ki: hálószobával, szalonnal, dolgozó- és fürdőszobával. „Akkor leszek boldog, ha ide beköltözik a lakó – árulja el egy riport kapcsán. Ezt a kis lakosztályt a leendő férjemnek építtettem.”(idézet)
Szerző:Papp Noémi

Kép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!