Searching...

Orbán Viktor (1989)

Orbán Viktor létezéséről 1989-ben, Nagy Imre és mártírtársai gyászszertartásának közvetítését nézve szereztem tudomást. Nem tudtam, ki az a szakállas fiú, ám azt láttam, hogy hiányzik belőle a jó ízlés, az illem, a tapintat. Ellenszenves volt az agresszív hordószónok, akinek a szeméből gyász helyett a hatalomvágy mohó gátlástalansága sugárzott.
Már akkor a hatalmát készítgette: beszéde előtt a szakállhosszát, utána az okozott hatást méricskélte. Hívei meg ájuldoztak: "Milyen bátor. Ki merte mondani: ruszkik haza!" Ezt szerette hallani a nép. Holott Grósz Károly már 1988-ban megállapodott Gorbacsovval a szovjet csapatok kivonásáról, és Orbán Viktor tudhatta, hogy 1989 januárjában az erről szóló szerződést is aláírták. Követelt valamit, amiről nagyon jól tudta, hogy már hónapokkal korábban megkezdődött. Bátorsága számítás és színjáték volt.

Kövessük nyomon a Fidesz átalakulását. Orbán és pártja a rendszerváltás előtt a "kommunisták" ellen vette fel a liberális mezt. Liberalizmusa a hatalmi harcban, az első szabadon választott kormány ellen is jól működött. Az ellenfél az a demokratafórumos-kádéenpés-kisgazdás politikai és szellemi koalíció volt, amely a két világháború közötti korszak avítt eszméit élesztgette. Akkoriban még elutasították a nacionalizmust. A Demokrata Fórum által kezdeményezett Trianon-megemlékezés alkalmával kivonultak az ülésteremből. Ám az ember változik: ugyanők bő tizenöt év múlva Trianon-emlékműveket avatnak!(idézet)

Fotó:MTIKép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!