Searching...

Meztelen diplomata (1963)


A meztelen diplomata című 1963-ben bemutatott magyar fekete-fehér akció-vígjáték, Palásthy György filmrendező munkája. A vidám, sokszor burleszkbe hajló történet Rejtő Jenő (P. Howard) izgalmas és mulatságos kalandregényének, a Vesztegzár a Grand Hotelben című kriminek alapötletén alapul, annak szabad átdolgozása. A történet egy képzelt dél-tengeri szigeten, „Kis-Lagondán”, a helyi Grand Hotelben játszódik, középpontjában egy dél-tengeri olajlelőhely megszerzéséről folyó titkos diplomáciai tárgyalások, és egy kincset érő adatokat tartalmazó füzetért folyó manőverek állnak, amelybe kívülállóként egy gengszterektől üldözött ügyvéd is belecsöppen. Az egészségügyi vesztegzár miatt minden szereplő a hotelben reked. A parádés szereposztás főbb szerepeit az 1960-as években közkedvelt, kiváló színészek játszották (Márkus László, Krencsey Marianne, Rajz János, Garas Dezső, Szendrő József, Rátonyi Róbert és mások). Apró epizódszerepeiben, sőt csak egy-egy rövid pillanatképben is számos további ismert magyar színész ismerhető fel.

Rejtő-krimi? Mégpedig a javából! A Vesztegzár a Grand Hotelben speciális eset a péhowardi életműben. Felügyelő, magándetektív, gyilkosság: ilyesmi nemszokott előfordulni nála. Még jó, hogy a humor maradt.
A rejtői első mondat: „Amikor Maud visszatért a szobába, egy úr lépett ki a szekrényből, pizsamában, fején egy ízléses zöld selyem lámpaernyővel, és barátságosan mosolygott.” A főhős, aki lámpaernyővel a fején köszönti a szoba lakóját, Van der Gullen Félix: űzött vad, misszionárius, boy, orvos és mágus. Rejtő-féle kedves idegen, amolyan ezermester világfi, emberes mennyiségű talpraesettséggel, merészséggel. Továbbá humoros és álmodozó romantikus. Rejtélyes szálon kapcsolódik hozzá a Grand Hotelben tartózkodó főfelügyelő, a mindig logikus Eder.
Az 1939-ben megjelent könyv sikeres volt. Olyannyira, hogy újranyomások sorát élte meg az évek folyamán, egyéb történetekkel közösen is kiadták többször is.
Palásthy György 1963-ban forgatott belőle filmet Meztelen diplomata címen. Igaz, csupán körvonalaiban adta vissza a cselekményt: a gyilkosság maga szinte csak a film végén történik meg, a sztori középpontjában egy olajlelőhelyekért folytatott diplomáciaimegbeszélés áll. Meg Márkus László, Garas Dezső, Szendrő József, Rajz János, Alfonzó és Krencsey Marianne mint Maud!
És: „A hallban csodálkozva, aránylag higgadtan fogadják az eseményeket, de amikor egy hivatalos személyiség azt kiáltja, hogy »mindenki őrizze meg nyugalmát, nincs semmi baj!« – nyomban kitör a pánik.” A vásznon újra és újra megtörténik.

Csak ne volnánk vele most is így való életünkben!(idézet)
Szerző:Kuffler Márton

A képen:Szendrő József, Márkus László és Garas Dezső,a Meztelen diplomata c.(fekete-fehér) magyar filmben.
Kép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!