Searching...

Magyarország - Szovjetunió 1 : 4 (1980)

1980.08.27
Budapest, XIV. ker., Népstadion
549. hivatalos válogatott mérkőzés

A felvétel hasonlóképpen nagyszerű, amilyen a szabadrúgás volt: a békéscsabai Pásztor József küldte húsz méterről a jobb felsőbe az 1980 augusztusában rendezett magyar–szovjet barátságos mérkőzés harmadik percében.

Akkor úgy tetszett, minden rendben lesz, de a második félidő vége felé már mind többen kapcsoltak át az egyetlen televízió 1-es csatornájáról a 2-esre, amely – a meccsel egy időben – Ruggero Leoncavallo Bajazzók című operáját közvetítette. Azon az adón nem volt gyenge a muzsika...
Ezen sem, ha azt nézzük, hogy a vendégek miként futballoztak. Vlagyimir Besszonov és társai a folytatásban messzemenően igazolták két hónappal korábban elért feltűnő sikerüket: Rio de Janeiróban nyertek 2-1-re a világklasszisok sorát – Nelinhót, Edinhót, Juniort, Socratest, Zicót, Renatót, Edert – felvonultató brazil válogatott ellen.
A Népstadionban tízen (Besszonov mellett Daszajev, Szulakvelidze, Csivadze, Higyijatullin, Romancev, Gavrilov, Savlo, Andrejev, Oganeszjan) léptek pályára a Maracana hősei közül, és Dél-Amerikához képest még erősödött is a csapat, mert Brazíliában hiányzott a kijevi főszervező, Leonyid Burjak és a 112-szeres válogatott, aranylabdás Oleg Blohin. Visszatérése fölötti örömében e két labdarúgó egyaránt elhelyezett egy-egy gólt Katzirz Béla hálójában; igaz, még a jobbhátvéd Tengiz Szulakvelidze, valamint az alig másfél perces játék után beköszönő, a hajrára becserélt Szergej Rogyionov is feliratkozott (1-4).

Fotó:Bánhalmi János Kép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!