Searching...

Endre László átadása (1945)

Endre László (Abony, 1895. január 1. – Budapest, 1946. március 28.) fajvédő politikus, belügyi államtitkár.
A legális és illegális munkásmozgalom ellen hozott hírhedt intézkedései, antiszemita jellegű jogfosztó rendeletei gyorsították a fasiszta terror kibontakozását az egész országban. 1944 áprilisától a Sztójay-kormányban a belügyminisztérium közigazgatási államtitkára; a német megszállókkal, többek között Adolf Eichmann-nal szorosan együttműködött. Jelentős szerepet játszott a magyarországi zsidóság deportálásában.[3] Horthy Miklós kormányzó eredménytelenül próbálta a belügyi tárca politikai államtitkárával, Baky Lászlóval együtt leváltatni. 1944. október 29-én Szálasi a hadműveleti területek polgári közigazgatásának kormánybiztosává nevezte ki, egyik – a szovjet csapatok előrenyomulását követően – irányítója volt az ország kiürítésének.
1945 márciusában Németországba menekült, ám amerikai csapatok fogságába esett, és a magyar állam kérésére kiadták. A Népbíróság mint háborús főbűnöst kötél általi halálra ítélte, melyet 1946. március 28-án hajtottak végre.

A képen:Endre László(bilincsben)átadása a rendőrségnek, mellette Péter Gábor magyar kommunista politikus, az ÁVO, majd az ÁVH vezetője volt 1945 és 1952 között.

Fotó:MafirtKép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!