Searching...

BNV (1938)

1938. április.

Fényképek az ÁVH fogságában
A Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokának irattárában kutatva találtam az alábbi levelet, amelyből a Magyar Filmiroda Rt. (MFI) mintegy tízezer darabos negatívanyagának kalandos története bontható ki. A levelet Mihalik Sándor, a MNM főigazgató-helyettese 1953. május 14-én írta Fülep Ferencnek, a Közoktatási Minisztérium múzeumi főosztálya vezetőjének, azzal a furcsa kéréssel, hogy próbálja meg visszaszerezni az Államvédelmi Hatóságtól az MFI-negatívokat.
„A MOK. Műemléki részlege 1950-ben a Mafirt ajándékából birtokába került a Magyar Filmiroda negatív fényképanyagának és ebből a gyűjteményből a Történelmi Képcsarnoknak juttatta az 1920–1945 évek arckép, esemény, színház, sport stb. ábrázolások felvételeit, azok katalógusaival és tárolószekrényeivel együtt. Az ily módon átvett gyűjteményt Sági Ferenc abban az időben az Orsz. Széchényi Könyvtár zárolt anyagához beosztott államvédelmi alkalmazott mint fasiszta és kémkedésre alkalmas anyagot zároltnak nyilvánította és a Széchényi Könyvtárban levő saját hivatali helyiségében helyeztette el.
1952. július hó 7-én az Orsz. Széchényi Könyvtár zárolt anyagát a Közoktatásügyi Minisztérium rendeletére átadta az Államvédelmi Hatóságnak és ezzel a nyomtatvány anyaggal együtt átadatott a negatív-gyűjtemény is annak katalógusaival és a szekrények fiókjaival együtt....(idézet)
Szerző:Stemlerné Balog Ilona

A képen:Horthy Miklós kormányzó a Budapesti Nemzetközi Vásáron a magyaros ruhabemutató manökenjeivel.  
9x12 cm-es üvegnegatív
Kép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!