Searching...

Országos Atlétikai Bajnokság (1969)

Lehet, hogy sorsszerű: hatvannyolc esztendős korában ment el, és hatvannyolcban futott be. Az év májusában a magyar gerelyhajítónők közül elsőként dobta túl a hatvan métert (60,20), s ragyogó országos csúcsa nyomán világranglista-vezetőként utazott Mexikóvárosba, az olimpiára.
Nem kellett 2240 méterrel a tengerszint fölé kapaszkodnia ahhoz, hogy magasra emelkedjék. Merthogy Németh Angéla magasugróként kezdte, majd átpártolt a kosárlabdához, és ígéretes tinédzsernek tartották a palánk alatti játékban is. (Ifjúsági válogatott volt.) Nem tudni, mire vitte volna a csapatsportágban, ha atlétaedzői nem beszélik rá, hogy térjen vissza az atlétikai pályára, de hogy nem döntött rosszul, azt az 1968-as nyári – bár októberben rendezett – játékok fényesen bizonyították. Az első sorozat után még második volt a román Mihaela Penes mögött, ám másodszorra megjavította saját magyar rekordját (60,36), és ezzel a nagy dobásával eldöntötte a versenyt. Alig huszonkettő volt, amikor olimpiai bajnokká vált; Novotny Zoltán, a mámoros riporter nem győzött kiáltozni a rádióban...

Az emblematikus extraklasszis huszonhárom évesen már Eb-aranyéremmel is büszkélkedett, méghozzá – magyar szempontból – minden idők legemlékezetesebb kontinensbajnoki viadalainak egyike után. A legértékesebb díjakat ugyanis két honfitársunk érdemelte ki 1969-ben Athénban: Németh mögött Vidosné Paulányi Magda szerezte meg a második helyet. A győztes ezúttal csak megközelítette az akkoriban „bűvösnek” nevezett hatvan métert (59,76), de az égvilágon senkinek nem hiányzott az a huszonnégy centi...Szerző:Hegyi Iván(idézet)

A képen:Budapest, 1969. augusztus 31.
Ránkyné Németh Angéla, a BEAC sportolója versenyez az Országos Atlétikai Bajnokságon a Népstadionban. Németh Angéla a gerelyhajítás bajnoka lett.

Fotó: Petrovits László/MTIKép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!