Searching...

Kesjár Csaba (1987)

Amerre Kesjár Csaba járt, mosolyogtak az emberek

Június 24-én lesz huszonhat éve, hogy Kesjár Csaba Németországban egy Forma–3-as edzés utolsó körében a szalagkorlátnak vágódott és életét veszítette. A pályaorvos szerint olyan ütés érhette, mint amikor a lágytojás tetejét lecsapják.Az egykori autóversenyző nem szűnő népszerűségét jól jelzi, hogy a Facebookon két oldal is őrzi az emlékét, ezeknek összesen több mint háromezer követőjük van. Amikor 1987-ben a Zakspeed-istálló Forma–1-es autóját vezethette, több mint százezren éljenezték a Hungaroringen, a nürnbergi tragédia után három héttel pedig a Farkasréti temetőben sok ezren kísérték az utolsó útjára. Hatalmas volt a tömeg, így nem fért mindenki a frissen hantolt sírhoz, hogy lerója a kegyeletét. Egyszer csak karok emelkedtek a magasba, a hátul állók virágait kézről kézre adták előre a sírig.
Döbbenetes jelenet volt, és sajátos módon talán éppen ekkor érződött a leginkább, mit is jelentett Magyarország számára ez a huszonhat évesen eltávozott fiatalember. Sikeres volt és jóképű, akár egy filmszínész, kamaszok példaképe, tinilányok bálványa, idehaza mégis kevés irigye akadt. Tényleg autóversenyzőnek született. Nagyapja motorversenyző, édesapja, Kesjár János sokszoros magyar hegyibajnok és ralifutamgyőztes. A családi legendárium szerint alig négyévesen spárgával apró biciklijére kötözte magát (biztonsági öv gyanánt), tizenhárom esztendős, amikor korengedéllyel, legfiatalabb versenyzőként rajthoz állhatott az ifjúsági gokartbajnokságon (kell-e mondani: nyert!), néhány év elteltével pedig bármilyen hazai versenyen fő esélyesként ülhetett az éppen aktuális autójába.
Szerző:Harle Tamás(idézet)


Budapest, 1987.szeptember 13. 

A képen:Kesjár Csaba autóversenyző a rajt előtt a Hungaroringen szeptember 12-én és 13- án megrendezett Szuper-Kupa Nemzetközi Gyorsasági Autóversenyen.

Fotó: Németh Ferenc/MTI


Forma–3-as autóban a Hungaroringen (1987)
Németh Ferenc / MTI
Kép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!