Searching...

Ferencváros-Liverpool 1:0 (1967)

1967.11.28.

Anglia egyik legnépszerűbb együttese az 1967–1968-as szezonban a Vásárvárosok Kupájának (az UEFA-kupa, majd Európa-liga elődje) harmadik fordulójában az FTC-t kapta riválisnak, Budapesten és Liverpoolban egyaránt 1–0-ra kikapott, így búcsúzott.

Amikor én kicsi voltam, a magyar foci nagy volt. Nem olyan nagy, mint amikor még nem is voltam, de azért jó nagy. Minden évben volt valami emlékezetes nagy öröm, ami a magyar kisfiúkat a magyar focihoz kötötte.
Amikor nyolc éves voltam, harmadikok lettünk az Európa Bajnokságon, és majdnem bejutottunk a döntőbe a spanyolok ellen Spanyolországban. Amikor kilenc, kupát nyert a Fradi, Torinóban győzte le a Juventust. Amikor tíz, akkor volt a magyar-brazil! A 3:1! Amikor tizenegy, akkor készült ez a kép. 1967-ben, a Fradi egyik legszebb évében.

A családunkban aki elsősorban zsidó volt, az az MTK-nak drukkolt. Aki elsősorban munkásmozgalmár, az a Vasasnak. Én elsősorban különc voltam, és dafke fradista. Szőkevargaalbertrákosifenyvesi, ez volt a fradista Miatyánk. A nagy csatársor. Aki ezt az iskolánkban nem tudta, vagy hülye volt, vagy lány. (A kettő közötti különbségnek csak pár évvel később tulajdonítottunk jelentőséget.)

Ekkoriban ebből a sorból már ki-kihúzták a Tüskét, Fenyvesi doktort, aki pályafutása végefelé járt. Ezen a meccsen sem ő játszott a balszélen, hanem Katona Sándor. Ő lőtte meg azt a labdát, amely a bal ficakban látható, s amely helyett Lawrence, a Liverpool egyébként kiváló kapusa csak jobbhátvédje, Byrne kobakját tudta kivédeni. A háttérben Szőke István lesi, szaladhat-e már középre gólörülni. Ő adta be a labdát.
Ezzel a meccsel zárult november 28-án Lakat Károly mester első éve a Fradinál. Akkoriban a naptári év elejétől a végéig tartott a bajnokság, amit a Ferencváros toronymagasan megnyert. (idézet)

A képen:Ez a gól jelentette a Ferencváros győzelmét.Amikor Katona Sándor nagyerejű lövése a hálóba vágodott.Byrne volt az,aki meg akarta akadályozni a gólt,de nem sikerült neki,mert a fejéről került a labda a jobb felső sarokba.Byrne mögött Lawrence kapus,a háttérben pedig Szőke István.


Fotó:PobudaKép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!