Searching...

A csodagyerek (1920)


A csodagyerek (1920) 
Durand impresszárió megyilkolásával egy tizenkétéves gyereket (Lubinszky Tibor) gyanusítanak, akit kezében füstölgő revolverrel találnak a holttest mellett. A gyermeket nem lehet kihallgatni, mert belebetegszik az izgalmakba. Eközben flash back mutatja be az előzményeket: a gyermeket árvíz sodorja el otthonából. Egy színtársulathoz kerül. Az igazgató fölneveli és amikor tízéves lesz, kiderül, hogy nagy zenei tehetség. A fővárosba viszik, ahol sikeres koncerteket ad. A film végén kiderül, hogy a színigazgató a gyilkos, aki egy vita hevében lőtte le az impresszáriót.

Azok a feladatok, amelyekben a színész magánéleti problémái azonosak a szerepbeliekkel, általában jobb eredménnyel végződnek, s különösen egy gyerekszínész számára előnyösebbek. A gyakran „csodagyerek”-nek titulált Lubinszky Tibor, akinek ezekben az években alig volt privát élete, mert szinte minden idejét színházi fellépések, filmforgatások töltötték ki, következő filmjében csodagyereket alakít, aki éppúgy nélkülözi a gyermekévek gondtalan vidámságát, mint ő. Valószínűleg az a különbség sem okozott gondot Twist Olivér hiteles alakítójának, hogy a filmbeli csodagyerek még árva is, kizsákmányolják, és ártatlanul vádolják. „Már az első felvonás izgalmas jelenettel kezdődik: egy nagy város villanegyedében gyilkosság történik és a gyilkossággal egy tizenkétéves gyereket gyanúsítanak, akit kezében füstölgő revolverrel ott találtak a holttest mellett.” (19) A kisfiú belebetegszik az izgalmakba. Flashback jeleníti meg az előzményeket: Az árvíz hullámai vándorszínész-társulathoz sodorják a gyermeket. Ettől kezdve együtt vándorol a társulattal. Legeffy, a színigazgató Cyrano Actor névre kereszteli a kisfiút, aki fölserdülve feltűnő muzikalitásról tesz tanúságot. Legeffyt egy Durand nevű impresszárióval hozza össze a sors. Csodagyereknek kiáltják ki a kis Cyranót, s a szerepeltetéséből gondtalan életet biztosítanak maguknak. Durand és Legeffy összekülönböznek, s a színigazgató megöli az impresszáriót. A film végén a lelkiismeret-furdalástól gyötört gyilkos beismeri tettét.
A Star filmjének külső felvételei a Hűvösvölgyben, a Duna partján, a Pálvölgyi cseppkőbarlangban készültek, de egyes jeleneteit filmtrükkökkel oldották meg. Volkmayer Antal visszaemlékezései szerint az árvíz sújtotta falu a környező hegyekkel négy négyzetméternyi területen volt felépítve. Kis fáit ventilátor mozgatta, s a hegyek tövében elhelyezett hordókból zúdult a víz a kis falucskára. 

A húszas évek világszerte ismert és népszerű magyar gyereksztárja, Lubinszky Tibor jövőre lenne 100 éves. Korda Sándor egyik kedvelt gyerekszínészének játékából ma is megejtő báj sugárzik. 

Kép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!