Searching...

Lúdas Matyi (1949)


A Lúdas Matyi Fazekas Mihály azonos című elbeszélő költeményéből készült színes, magyar ifjúsági film Nádasdy Kálmán és Ranódy László rendezésében. Ez volt az első 'teljes hosszában' színes magyar film. (Korábban készült Radványi Géza A beszélő köntös (1941) című filmje, de ez csak részben volt színes film).

A film olyan anyagra készült, ami hamar elveszítette a színtartalmát (ilyen anyagra készült még Keleti Márton Különös házasság (1951) és a Civil a pályán című filmje). A film ezután már csak 3%-ban tartalmazott színeket, a hanganyaga is erősen sérült volt.
A filmet már egyszer felújították 1961-ben a Pannónia Filmstúdióban, de a színeket nem tudták visszaadni. A hang javítása érdekében a szereplőkkel újraszinkronizálták a filmet, de mivel Soós Imre ekkor már nem élt, ezért az ő hangját Csíkos Gábor kölcsönözte. Ezt a változatot 1961. július 20-án kilenc budapesti mozi tűzte műsorra, később ez jelent meg a Mokép által kiadott VHS kazettán is.
A Magyar Nemzeti Filmarchívum 2003-2004-ben digitálisan felújította a film eredeti változatát. Az eredeti hangot feljavították, és az eredeti színeket erősítették fel, digitális formában. A digitálisan felújított változat premierje 2004. december 25-én volt az m1-en.

Technika:Könyv(Karcsai K.István_Magyar filmkalauz)
Magvető könyvkiadó(1985)

A képen:Soós Imre
Kép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!