Searching...

Állami áruház (1953)

Az Állami áruház 1953-ban bemutatott magyar zenés filmvígjáték Gertler Viktor rendezésében. A korszak egyik legsikeresebb filmvígjátékában a néhány mondatos szerepeket is a legnépszerűbb színészek alakították.

Helyszínek
Horváth Tivadar, Latabár Kálmán és Turay Ida a Hármashatár-hegyen
A film egyes jelenetei az azóta bezárt Úttörő Áruházban és az akkor elkészült Újpesti Áruházban készültek. A tetőtéri és irodai jeleneteket stúdióban forgatták. A Gellért-hegyen játszódó jelenetnél kínosan ügyeltek, hogy a bombázások által romos Budai Vár és a háborúban felrobbantott Erzsébet híd ne látszódjon. Az Erzsébet híd pesti pillérének romjai ennek ellenére egy pillanatra láthatóak voltak. Szintén ebben a jelenetben látható az azóta lebontott ideiglenes Kossuth híd. A dunai jelenetnél megfigyelhető a Szentendre körüli dombok beépítetlensége. Turay Ida és két hódolója teraszos jelenete a Látó-hegyen készült, akkor még a környék beépítetlen volt. Az Astoriánál játszódó jelenetben még látható az ELTE-BTK kampusza mellett a Pesti Magyar Színház egykori telkén emelt, rég lebontott épület.
Kocsis és a francia nő jelenete a Margit-szigeti kaszinó Margit híd felé eső része előtt, valamint az aranyhalas tónál készült.

Érdekesség
Kocsis szerepére többek között Benkő Gyula, Ilonka szerepére Zentai Anna, Rezsőke szerepére pedig Rátonyi Róbert is pályázott.
Ebben a filmben hangzik el Feleki Kamill dala a kisunokájához, ami „Glauziusz bácsi dala” néven vált ismertté („Én mások előtt hajlongtam sokat...”

Hibák
Az áruház tetejéről látható panoráma nem felel meg egyetlen budapesti helyszínnek sem.
A film legvégén a Szabadság-szobor jól láthatóan csak egy makett, a szög, amelyben látható, nem felel meg a valóságnak.
Mikor a kifosztott áruház előtt Glauziusz bácsi várja a teherautókat, a kirakat jól láthatóan tele van áruval.
A film egyes jeleneteiben Dániel és Kocsis magázódik, máshol tegeződik.

Technika:Könyv(Karcsai K.István_Magyar filmkalauz)
Magvető könyvkiadó(1985)

Kép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

0 megjegyzés:

 
Back to top!