Searching...

Miss Europa (1929)

  Simon Erzsébet(Simon Böske)a Miss Hungary és a Miss Európa győztese 1929-ben.
Technika:Francia képeslap

Simon Böske (Keszthely, 1909 – Budapest, 1970 az első magyar szépségkirálynő.
Keszthelyen, Simon Sándor járási tiszti főorvos leányaként született. Már tizenhat évesen felfedezték, 1925-ben előbb a Keszthelyi Korzó Szépévé majd a Balaton Tündérévé választották.[2] Mindegyik versenyt a Színházi Élet című lap szervezte. A Balaton Tündére címért a tóparti városok Korzó Szépei versengtek Siófokon, a Korzó Szépe címet olvasói szavazatok alapján lehetett elnyerni.
Négy évvel később, 1929. január 6-án az először megrendezett Miss Hungary (akkori nevén Miss Hungária) szépségversenyt is megnyerte kétszáztizennyolc induló közül[2]. Böske Miss Hungáriává választását Márai Sándor így kommentálta a Színházi Élet hasábjain: „Egy keszthelyi orvos lányát, Simon Böskét megválasztották Miss Hungáriának. Hogy ő a legszebb magyar lány… Gratulálok kisasszony. Mielőtt útra megy (Párizsba), engedjen meg egypár szót, szegény kicsikém. Maga nem is tudja, a Maga kedves és legszebbnek deklarált fejében, hogy mire angazsálta magát. Már szépnek lenni is egészen bonyolult valami. Mit gondol, a legszebbnek? Már egyetlen egy embernek tetszeni is hallatlanul veszedelmes és bonyolult valami. (Hát még) Egy zsűrinek, a világ zsűrijének, mit gondol?”[2]
Még ugyanabban az évben Párizsban Miss Európává választották tizenhat ország indulója között.

A döntő után Gaston Doumergue francia köztársasági elnök telefonon gratulált neki, és állítólag a következőket mondta: "Kisasszonyom, kívánom, hogy hazája rövid időn belül legyen olyan boldog és olyan szerencsés, mint Ön.". Győzelme után Böske az újságírók kérdésére azt felelte, hogy nem akar sem színpadra menni, sem moziszínésznő lenni, hanem "férjhez akarok menni egy csinos, intelligens, vagyonos fiúhoz úgy, amint az a kedvenc regényeimben szokott történni."

Fotó:G.L.Manuel Freres
Forrás  Kép nagyitása: -egeret ráviszed a képre -jobbegérgomb -Link megnyitása új lapon

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csodameseszép a hölgy! Milliárd köszönet ezért az oldalért.

Magyar Fotóarchívum írta...

Nagyon szivessen!
Millió üdvözlettel:MF

 
Back to top!