Searching...

József és a színes, szélesvásznú álomkabát (1991)

Bemutató: 1991. január 11. Madách Színház

Andrew Lloyd Webber: József és a színes szélesvásznú álomkabát (Madách Színház, 1991)
Rendező : Szirtes Tamás
Dalszöveg: Tim Rice
Zene: Andrew Lloyd Webber
Fordította: Blum Tamás

Részlet a Kritika 1991. márciusi számában megjelent írásból:
Webber - Rice 
József és a színes szélesvásznú álomkabát

"Pompás kiállítás, jó tempójú, ötletes rendezés (Szirtes Tamás) és néhány profi alakítás teszi élvezetessé a József és a színes szélesvásznú álomkabát című Webber - Rice produkciót.
[...] Szirtes ezernyi ötlettel dúsította fel a játékot, és rendkívül rokonszenvesen bánik velük: gegjeit nem strapálja le, máris behozza a következőt. (Az alvók függőleges ágyba alszanak, a távolból érkező tevekaravánt előbb apró bábukként látjuk, a Fáraó - Vikidál Gyula - napszemüveges tánckarral rock and rollozik, a hét szűk esztendő idején Szerednyey Béla vak koldusként harmonikázik a romos kunyhó tetején stb.) Szirtes ma már abszolút biztosan játszik a musical legkülönbözőbb hangszerein (tánckar, lézer, világítási effektek, bohóctréfák, idézőjelek). Mindezt anélkül, hogy e potpourrival sértené a zenei alapszövetet: inkább elvarázsolja a nézőt totális színházával. És még arra is volt érkezése, hogy a történet mini-tanulságait csipetnyi iróniával érzékeltesse (például azt, hogy a bölcsességhez és igazi emberi tartáshoz meg kell járni a poklokat is).
Komoly teljesítmény Paudits Béla Józsefe: tudja, hogy van sugárzása, és ezért nem törekszik alakja műszínezésére. Potifár börtönében énekelt száma megdöbbentően drámai, amit persze a következő percek oldanak, ám enélkül a mélység nélkül elveszne az előadás mélységélessége. Paudits komolyabb, súlyosabb egyéniség lett, és ezzel a figura háttértulajdonságait is fel tudja villantani. Persze, iróniája és játékossága is megmaradt talányos alakításában.[...]"(idézet)

A képen: Zenthe Ferenc (Jákob) és Paudits Béla (József)0 megjegyzés:

 
Back to top!